Servis SEW Eurodrive 35kW


PROBLEM:
Ovaj frekventni pretvarač je zanimljiv zato što je vrlo velike snage (oko 35kW) – zato što pripada starijim generacijama uređaja, no još uvijek je omiljen među mnogim tvrtkama zbog svoje njemačke robusnosti i kvalitetne izrade. Njegov kvar je bio stalno pokazivanje „kratkog spoja“ na izlazu, iako nije bio spojen nikakav motor niti je bilo ikakvog opterećenja.

RJEŠENJE:
Na uređaju je bio uništen IGBT modul zbog pogrešnog spajanja izlaznih linija sa motorom (ljudska pogreška). Čudno je bilo to, da je usprkos brzoj reakciji osigurača, ipak pregorio izlazni IGBT modul. Također je stradala i kontrola izlazne struje sa dijelovima koji rade na principu Hall efekta.

TESTIRANJE SERVISIRANOG UREĐAJA

ŠTO PRIKAZUJE VIDEO:
Video prikazuje prvo testiranje uređaja („da li uopće radi“) sa sistemom kontrole putem PC-a. Njemački proizvođač je napravio odličan software za brzo i jednostavno upravljanje pretvaračem i time izuzetno olakšao posao. Nakon ovog testiranja, zbog vrlo velike snage, uređaj je podvrgnut dodatnom testiranju sa umjetnim teretima i opterećenjem kako bi se testirali svi aspekti uređaja, varijacije napona, struje, odgovor na opterećenja i slično.