Proces razvoja

Proces razvoja uređaja

 

1

SPECIFIKACIJA PARAMETARA 
POTREBNIH ZA RAZVOJ UREĐAJA

Prva faza je definiranje slijedećih parametara uređaja:

a) Opis problema koji se želi riješiti nekim elektronskim uređajem

b) Kakve električne (elektronske) ulaze i izlaze treba imati uređaj

c) Kućište (dimenzije, vrsta kutije, da li treba biti zaštićen od nekih agresivnih agensa, atmosfere i sl.)

d) Da li je taj uređaj namijenjen za pojedinačnu ili serijsku proizvodnju

 

2

RAZVOJ
ODABIR ELEMENATA, RAZVOJ SHEME I IZRADA PLOČICE

Nakon što se definiraju parametri, pristupa se razvoju – što znači elektronski smisleno odabrati glavne mikrokontrolere, glavne ulazno-izlazne konektore (RS485, Profibus, KNX i slično), te razvoj sheme.

Nakon sheme i odobrenja sheme od strane iskusnog inženjera, pristupa se izradi pločice (PCB).
Izradu pločice radimo u programima Altium Designer i PCAD. Ponekad to radimo i u programu MENTOR.

 

3

IZRADA PROTOTIPA
HM1

Sa završetkom izrade pločice (PCB) kreće se u izradu prototipa, a paralelno s tim, počinje i izrada software-a za uređaj (firmware i aplikacijski software), te mehaničkog kućišta.

  • Firmware = software, odnosno skup drivera koji omogućavaju osnovni rad uređaja
  • Aplikacijski software = software koji omogućuje našem uređaju da se poveze u mrežu sa sličnim uređajima ili sa PC-em

Izrada prototipa počinje kao HM1 (hand made 1) – uglavnom se prvo proizvodi 10-ak do 300 komada. U ovoj fazi se uspostavlja i konačno povezivanje uređaja sa software-om i mehaničkom konstrukcijom.

 

4

TRIAL MASS PRODUCTION 1
TMP1

TMP1 (trial mass production1) – u ovoj fazi analiziraju se mogućnosti unaprjeđenja proizvodnog procesa tj. da li se na neki način  može poboljšati dizajn proizvoda ili proizvodne linije kako bi proizvodnja lakše tekla. Zapravo se istražuje veza između dizajna i proizvodnje. Radi se do nekih 1000 komada.

 

5

TRIAL MASS PRODUCTION 2
TMP2

TMP2 (trial mass production 2)  je zadnja faza dizajna i razvoja proizvoda i u ovoj fazi proizvodi se količina do 5000 komada. Ova faza se često više ne primjenjuje zbog ubrzane proizvodnje, ali ima svojih prednosti – kako su količine proizvedenih proizvoda veće, proizvod je već jako blizu krajnjem proizvodu ili čak već u potpunosti odgovara gotovom proizvodu. U ovoj fazi se može do kraja provjeriti lanac nabave, rokovi dobave i slično.

Ova faza proizvodnje može biti posebno interesantna za marketinški odjel same tvrtke jer ovakav proizvod već može poslužiti za prezentaciju zainteresiranim kupcima. Mogu se dobiti i vrlo važne povratne informacije koje mogu dodatno poboljšati proizvod i dodatno ga prilagoditi zahtjevima tržišta.

Najčešće je TMP2 naša završna faza razvoja jer klijenti odluče prenijeti proizvodnju u Kinu i Mađarsku gdje se proizvode milijunske serije.

 

6

MASOVNA PROIZVODNJA
I NAŠA PROIZVODNA LINIJA

Promatis posjeduje vlastitu liniju za proizvodnju i u mogućnosti smo odraditi masovnu proizvodnju. Kapacitet naše linije je 250-300 tisuća komada godišnje.

Kliknite na gumb da biste saznali više o našoj proizvodnoj liniji:  Saznajte više