Servis Allen Bradley frekvencijskog transformatora snage 11,5kW

PROBLEM:
Iz slika je jasno vidljivo početno stanje zaprimljenog uređaja, prije servisa. Uređaj nije pokazivao nikakve “znakove života”. 

RJEŠENJE:
Potpuna razina oštećenja uređaja bila je vidljiva tek nakon prvog čišćenja prašine i pregorenih dijelova. Osim što su pregorili razni dijelovi (ulazni filteri, ulazni Graetzov spoj i IGBT modul) te je bilo vidljivo pregaranje štampane veze na ulaznom dijelu zbog siline struje, kasnije je utvrđen zanimljiv kvar.

Naime, osim što je pregorio IGBT modul, došlo je do pregaranja i chipa zaduženog za kontrolu izlazne struje na U,V,W priključcima za vanjski motor – što se nije moglo ustanoviti pukim korištenjem univerzalnog mjernog instrumenta, nego zahvaljujući dugogodišnjem profesionalnom  iskustvu.

Iako je transformator pokazivao ohmski određeno ispravno stanje, zapravo tek laganim prelaskom prstom preko njegovog kućišta moglo se primijetiti kako ima malu, jedva vidljivu pukotinu na svom kućištu zbog pregaranja. Tek je pregledom mikroskopom utvrđeno stvarno stanje oštećenja i moglo se chip jasno proglasiti neupotrebljivim.

TESTIRANJE SERVISIRANOG UREĐAJA

ŠTO PRIKAZUJE VIDEO:
Ovdje je prikazano prvo testiranje frekventnog pretvarača nakon što je izvršen servis. Tu se može vidjeti nesmetana vrtnja motora i mogućnost upravljanja brojem okretaja uređaja.

Nakon ovog prvog testiranja, uređaj se morao podvrgnuti još jednom testiranju na testnoj vagi. Kako je bio jako oštećen to je bilo nužno da se vidi da li sam uređaj može još poslužiti za industrijske svrhe ili samo za neke pomoćne svrhe testiranja. Zato je uređaj stavljen na 24 satno opterećenje, na praćenje strujnih promjena i slično.